ΚΑΛΛΙΜΑΝΟΠΟΥΛΕΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΔΙΑΚΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (ΚΕΔΙΚ)

Το Καλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό Διακονικό Κέντρο άρχισε να κτίζεται ως Γηροκομείο το έτος 1970 με πρωτοβουλία του Σωματείου «Οι Φίλοι του Γηροκομείου» και με έμπνευση του τότε προέδρου του, Απoστόλου Τσεκούρα.

Στις αρχές του 1979 περιήλθε από δωρεά στην κυριότητα της Ιεράς Μητροπόλεως και ενώ ακόμα οι οικοδομικές εργασίες βρίσκονταν στα σπάργανα. Με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ άλλαξαν ριζικά τα αρχιτεκτονικά σχέδια και διευρύνθηκε ο σκοπός του Ιδρύματος. Προστέθηκε και το Διακονικό Κέντρο για την εξυπηρέτηση ιεραποστολικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων της Μητροπόλεως και φορέων της επαρχίας Καλαβρύτων κι όχι μόνο.

Ο μεγάλος ευεργέτης της περιοχής κ. Δημήτριος Τούζιος, χρηματοδοτεί τις πρώτες εργασίες. Προσφέρει τά μηχανήματα για τις χωματουργικές εργασίες, χρήμα για το μπετόν-αρμέ και όλα τά μάρμαρα των δαπέδων και λουτρών άριστης ποιότητας.
Το ζεύγος των αρχιτεκτόνων κ. Δημητρίου και κ. Ασπασίας Αλεξάκη, σχεδιάζουν δωρεάν το κτίριο.
Η υπηρεσία της Γερμανικής Εκκλησίας Diakonisches Werk Schober, χρηματοδοτεί το δεύτερο στάδιο του έργου. Ακολουθεί ή δωρεά της κας Barbara Lambercht.
Παρ' όλα αυτά το έργο παραμένει ημιτελές.
Η εμφάνιση όμως του κ Γρηγορίου Καλλιμανόπουλου φέρνει την οριστική λύση. Χρηματοδότηση του έργου άνευ ορίων μέχρι την αποπεράτωσή του. Δωρεά από μέρους του ύψους 85.000.000 δραχμών με την αξία του νομίσματός μας του έτους 1983. Κατά το έτος επιχορηγεί το Ίδρυμα με το ποσό των 5.000.000 δρχμ. για τά λειτουργικά του έξοδα. Προς τιμή και μνήμη του πατρός του αειμνήστου Περικλέους Καλλιμανόπουλου ονομάζεται «Καλλιμανοπούλειον».
Έτσι φθάσαμε στο 1985. Οι πρώτοι τρόφιμοι καταφθάνουν και χαίρουν της εκκλησιαστικής θαλπωρής και αγάπης από το τότε προσωπικό του Ιδρύματος.
8 Οκτωβρίου 1989. Η ημέρα των επίσημων εγκαινίων του Ιδρύματος. Η δικαίωση κόπου και μόχθου του Σεβασμιωτάτου. Η ικανοποίηση της χρηστής διαχείρισης των οικονομικών πόρων. Η πραγματοποίηση του οράματος ζωής. Η προσφορά προς τά τιμημένα γερατειά της ζωής. Το συνεδριακό κέντρο. Η Αβραμιαία φιλοξενία. Το Στολίδι της πόλης και της περιοχής των Καλαβρύτων. Η τιμή όλων, προς το πρόσωπο του Εργάτη, των ευεργετούμενων, και των ευεργετών.

Το έτος 2002 ,ο κ. Καλλιμανόπουλος προέβη σε νέα μεγάλη δωρεά ύψους άνω των 25.000.000 δρχμ. , με το οποίο έγινε ριζική ανακαίνιση του 2ου ορόφου του ΚΕΔΙΚ και του κτιρίου της «Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων και μη Αυτοεξυπηρετουμένων» ατόμων. Έτσι τον Αύγουστο του 2002 και μετά από πληθώρα αιτήσεων πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Νέας Μονάδας του Καλλιμανοπουλείου στον 1ο όροφο του μη χρησιμοποιούμενου Ορφανοτροφείου Καλαβρύτων. Η δυναμικότητά της είναι 25 κλίνες και αποτελεί επέκταση των δραστηριοτήτων της υπάρχουσας Δομής στο Καλλιμανοπούλειο.

Κατόπιν, τον Αύγουστο του 2007 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια μιας ακόμη δραστηριότητας του Ιδρύματος με τη δημιουργία επιπλέον δεκαοκτώ κλινών στο Ισόγειο του Εκκλ. Ορφανοτροφείου, κυρίως για μη αυτοεξυπηρετούμενους συνανθρώπους μας. Από την ημέρα ενάρξεως των δραστηριοτήτων του έως και σήμερα, έχουν φιλοξενηθεί περισσότεροι από 350 περιθαλπόμενοι, γυναίκες και άνδρες από τα Καλάβρυτα και την ευρύτερη επαρχία.
Το Καλλιμανοπούλειο, τόσο με το Ίδρυμα Χρονίων Παθήσεων όσο και με το Διακονικό Κέντρο, προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην ευρύτερη επαρχία Καλαβρύτων. Με ιδέες και κατευθύνσεις που λαμβάνονται και εκπορεύονται από το ευέλικτο και δραστήριο Διοικητικό Συμβούλιο και το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, η δραστηριότητα του Καλλιμανοπουλείου στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας έχει λάβει πρωταρχικό ρόλο στην συνεχώς παρακμάζουσα ηλικιακά επαρχία μας.
Η διοίκηση ασκείται από επταμελές Δ.Σ. με πρόεδρο το Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, αντιπρόεδρο έναν εκπρόσωπο του Δωρητού και μέλη τον Αρχιερατικό Επίτροπο Καλαβρύτων, δύο εκπροσώπους του Δωρητή, τον πρόεδρο του Σωματείου «Οι Φίλοι του Γηροκομείου» και ένα ευυπόληπτο μέλος της κοινωνίας των Καλαβρύτων.
Το Ίδρυμα είναι επανδρωμένο με όλες τις ειδικότητες προσωπικού που διακρίνεται σε πέντε κατηγορίες και είναι α. Διοικητικό, β. Επιστημονικό, γ. Νοσηλευτικό, δ. Τεχνικό και ε. Βοηθητικό. Επιπλέον, άλλοι συνάνθρωποί μας προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, ένα ιατρός Ω.Ρ.Λ. , μια εθελόντρια γενικών καθηκόντων μια εργασιοθεραπεύτρια, μια ψυχολόγος, δύο ιεροψάλτες κι ένας ευπρεπιστής των παρεκκλησίων των δύο δομών μας.
Όλοι οι εργαζόμενοι (σήμερα ανέρχονται στους 33 με σύμβαση ΙΚΑ και 3 με σύμβαση έργου) έχουν ευθυγραμμιστεί με τους σκοπούς του Καλλιμανοπουλείου και οι υπηρεσίες που προσφέρουν διακρίνονται για την ποιότητα, την αγάπη προς τον αναξιοπαθούντα συνάνθρωπο και την αποτελεσματικότητα.

Τόσο η Κεντρική Μονάδα όσο και η Νέα Μονάδα (με ενιαία Διοίκηση και Διεύθυνση) απευθύνονται σε μη αυτοεξυπηρετούμενους, χρονίως πάσχοντες ηλικιωμένους και η δυναμικότητα αγγίζει τις 72 κλίνες.

Την τελευταία πενταετία η πληρότητα αγγίζει το 100% και πολλοί είναι εκείνοι που με λίστα αναμονής περιμένουν την εισαγωγή τους στο Κ.Ε.ΔΙ.Κ. Οπωσδήποτε, μια τέτοια πολυσχιδής δραστηριότητα συνεπάγεται κι ένα δυσβάστακτο κόστος λειτουργίας. Τα έσοδα λοιπόν, προέρχονται κυρίως από δωρεές φιλανθρώπων συμπεριλαμβανομένου και του Μεγάλου Ευεργέτη κ. Γρηγορίου Καλλιμανόπουλου καθώς και από τις επιχορηγήσεις από την Ιερά Μητρόπολη. Άλλωστε η συνεχής άριστη πορεία του από την ημέρα λειτουργίας του έως και σήμερα, είκοσι συναπτά έτη, αποδεικνύει την καλή διαχείριση .
Το Καλλιμανοπούλειο είναι στολίδι των Καλαβρύτων και πρότυπο για την κατηγορία του Ίδρυμα. Και όλα τούτα χάρη στη συνδρομή , στην ηθική και οικονομική αρωγή των φίλων του στα Καλάβρυτα και όλη την Ελλάδα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

Διά τήν κατασκευή καί τόν ἐξοπλισμό τοῦ Κ.Ε.ΔΙ.Κ. ἀπαιτήθησαν καί ἐδαπανήθησαν τά παρακάτω χρηματικά ποσά:

Α΄. Κτίριο (Κεντρική Μονάδα):

1ον. Δωρεά κτίσματος συλλόγου «Φίλων τοῦ Γηροκομείου»
ἀξίας 3.000.000 δραχμῶν (τιμές ἔτους 1979).
2ον. Δωρεά τεχνικῆς ὑποστηρίξεως, χωματουργικῶν ἐργασιῶν, μαρμάρων δαπέδου καί χρηματικοῦ ποσοῦ, σέ σύνολον, 33.000.000 δραχμῶν (τιμές δεκαετίας 1970).
3ον. Δωρεά Ἐκκλησιαστικῆς Ὑπηρεσίας Δυτικῆς Γερμανίας
Diakonisches Werk, ὕψους 600.000 μάρκων.
4ον. Δωρεά τῆς Γερμανίδος κας Barbara Lambrecht, ἀξίας
300.000 μάρκων.
5ον. Δωρεά κ. Γρηγορίου Καλλιμανοπούλου πρός ὁλοκλήρωση τοῦ ἔργου, ὕψους 85.000.000 δραχμῶν (τιμή 1983).

Τό κόστος τῆς Κεντρικῆς Μονάδος τοῦ «ΚΑΛΛΙΜΑΝΟΠΟΥΛΕΙΟΥ» συνολικά καί μετά τήν μετατροπήν τῶν διαφόρων νομισμάτων σέ ἑλληνικό νόμισμα, ἀνῆλθε στό ποσόν τῶν: 283.032.076 Δραχμῶν ἤ 830.615,04 €ὐρώ.

Σήμερα ἐργάζονται εἰς τόν χῶρον τοῦ ΚΕΔΙΚ 21 ἐργαζόμενοι καί περιθάλπονται 30 γέροντες ἀπό τήν εὑρυτέρα περιοχή τῆς ἐπαρχίας Καλαβρύτων, ἀλλά καί ἀπό ἄλλας περιοχάς τῆς πατρίδος μας.

Τήν τελευταία πενταετία ἡ πληρότητα ἀγγίζει τό 100% καί πολλοί εἶναι ἐκεῖνοι πού μέ λίστα ἀναμονῆς περιμένουν τήν εἰσαγωγή τους στό Κ.Ε.ΔΙ.Κ. Ὁπωσδήποτε, μιά τέτοια πολυσχιδής δραστηριότητα συνεπάγεται κι ἕνα δυσβάστακτο κόστος λειτουργίας. Τά ἔσοδα λοιπόν, προέρχονται κυρίως ἀπό δωρεές φιλανθρώπων συμπεριλαμβανομένου καί τοῦ Μεγάλου Εὐεργέτη κ. Γρηγορίου Καλλιμανόπουλου καθώς καί ἀπό τίς ἐπιχορηγήσεις ἀπό τήν Ἱερά Μητρόπολη. Ἄλλωστε ἡ συνεχής ἄριστη πορεία του ἀπό τήν ἡμέρα λειτουργίας τοῦ ἕως καί σήμερα, εἴκοσι συναπτά ἔτη, ἀποδεικνύει τήν καλή διαχείριση .
Το Καλλιμανοπούλειο εἶναι στολίδι τῶν Καλαβρύτων καί πρότυπο γιά τήν κατηγορία τοῦ Ἵδρυμα. Καί ὅλα τοῦτα χάρη στή συνδρομή , στήν ἠθική καί οἰκονομική ἀρωγή τῶν φίλων του στά Καλάβρυτα καί ὅλη τήν Ἑλλάδα.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Τό Διοικητικό Συμβούλιο ἀποτελοῦν:
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων καί Αἰγιαλείας κ. Ἀμβρόσιος, ἰσόβιος Πρόεδρος τοῦ Ἱδρύματος
κ. Μαρία Ἀναστασοπούλου
κ. Βασίλειος Γκαρέτσος, Ἀντιπρόεδρος καί Ἐκπρόσωπος τοῦ Δωρητοῦ,
κ. Ἀναστασία Σοφικίτου, Ἐκπροσῶπος τοῦ Δωρητοῦ,
Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντῖνος Μητρόπουλος, Προϊστάμενος τοῦ Μητροπολιτικοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαβρύτων,
Δρ. Νικόλαος Χ. Ραζής, Ἰατρός Γενικῆς Ἰατρικῆς,
κ. Γεώργιος Δημόπουλος, εκπρόσωπος του Σωματείου «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ».
Διοικητικός Διευθυντής: κ. Νικόλαος Παπαχριστόπουλος

Τραπεζικός Λογαριασμός Δωρεῶν

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
Νο 364/545055-16

Στοιχεῖα ἐπικοινωνίας
Καλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό Διακονικό Κέντρο
Αθανασίου Διάκου, Καλάβρυτα, 250 01, Αχαΐας, Ελλάδα

Τηλέφωνα: (+30) 2692022100 ή 2692023064
Fax: (+30) 2692023065

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Read 1852 times Last modified on Wednesday, 04 April 2018 00:01
Top