Λίστα αντικειμένων

Απέναντι από τη Μονή Ταξιαρχών βρίσκεται η γυναικεία Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η "Ελπίς των Απελπισμένων" η Πεπελενίτσα (πεπέλστακτη), κτισμένη στα ριζά ενός βραχώδους συγκροτήματος γεμάτου με κισσούς. Ο ποταμός Σελινούντας χωρίζει την Μονή Ταξιαρχών από την Μονή Πεπελενίτσας. Κτίστηκε την ίδια περίπου εποχή με την Μονή Ταξιαρχών, τον 15ο αι. και έχει σχεδόν παράλληλη ιστορία.
Κατά την παράδοση κτιτόρισσα ήταν η Ελένη, αδελφή του οσίου Λεοντίου, ή η ομώνυμη κόρη του Θωμά του Παλαιολόγου. Το 1772 η Μονή καίγεται από τους Τουρκαλβανούς. Το 1807 Η Μονή γίνεται Σταυροπηγιακή, ενώ παλαιότερα ήταν μετόχι της Μονής Ταξιαρχών.
Οι μοναχές της Μονής κατά τα τέλη του 19ου αιώνος έφτιαχναν εξαιρετικά υφαντουργήματα και εργόχειρα και μάλιστα είχαν λάβει το χάλκινο βραβείο στην παγκόσμια έκθεση του Παρισιού το 1867.
Το καθολικό του μοναστηριού είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και εορτάζει στις 15 Αυγούστου
Υπέστη, όμως, μεγάλη καταστροφή και το 2007 από την μεγάλη πυρκαγιά, που κατέκαυσε την Αιγιάλεια. Διασώθηκε μόνον ο πέτρινος ναός.



