Λίστα αντικειμένων

Η πρώτη μαρτυρία που έχουμε αφορά στην αποτέφρωσή της από τους Τούρκους στα 1585. Ξανακτίζεται περί το 1600, ενώ οι τοιχογραφίες της (χείρ Ανθίμου) τελειώνουν το 1645. Οι πληροφορίες αυτές αφορούν στο Παλαιομονάστηρο, σε απόσταση 300μ., πιο πάνω από τη σημερινή Μονή, με δίκλιτο σταυρεπίστεγο ναό στο στόμιο σπηλιάς, πού σώζει δύο σειρές τοιχογραφιών.
Στη σημερινή θέση η ιστορική Μονή κτίστηκε πιθανώς περί το 1689. Πρόκειται για τρίκογχο, αγιορείτικου τύπου κτίσμα (μονόκλιτο με τρούλο χωρίς στηρίγματα), πού διασώζει τοιχογραφίες, ενώ σχετική εικόνα μας δίνει το σχέδιο του Ρώσσου μοναχού Β.Γ. Μπάρσκη (1745).
Η Μονή δοκιμάζεται στα 1715 (Β΄ Τουρκοκρατία) και κυρίως στα Ορλωφικά. Το 1826 «έκαψε ο Ιμπραϊμης το μοναστήρι και οι καλόγεροι εγύρισαν όλα τά όρη και ησυχίαν δεν εύρισκον και τις να περιγράψει τάθλα και την κακοπάθειαν οπού επέρασαν».
Ανοικοδομείται στα 1828, με την ίδρυση του νέου Καθολικού στον τύπο της βασιλικής με τρούλο, ερειπώνεται από το σεισμό της 24.7.1844, για να χτιστεί και πάλι το 1850. Την 14ην Δεκεμβρίου του 1943 πυρπολείται ή Μονή και εκτελούνται από τους Ναζί οί μοναχοί της. Τέλος το 1950 αναστηλώνεται στην σημερινή της μορφή.
Εθνική Παλιγγενεσία & Ελληνική Επανάσταση του 1821
Η Μονή έγινε από νωρίς Πατριαρχική, Σταυροπηγιακή, Βασιλική και απέκτησε μεγάλη ακίνητη και κινητή περιουσία, ενώ κατά καιρούς προσκολλήθηκαν σ’ αυτήν μικρότερες Μονές (Αγία Τριάς Ακράτας, Φιλοκάλη κ.ά.). σύμφωνα με τον Κώδικα της Μονής περί τον 12ο αιώνα μ.Χ. έφθασε σε πολύ μεγάλη ακμή και άνθηση, αφού αριθμούσε περί τους 960 μοναχούς!
Εκείνο, εντούτοις, πού ανέδειξε την Αγία Λαύρα σε φωτεινό μετέωρο, χωρίς να υποτιμώνται άλλες κατά καιρούς υπηρεσίες της προς το έθνος, είναι το γεγονός ότι υπήρξε το θέατρο πολεμικών γεγονότων της μεγάλης Εξέγερσης του 1821 και διεκδικεί την πρωτοπορία του Αγώνα με την κήρυξη της Επανάστασης από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, κάτω από τον θόλο του Ναού της. Στην εθνική συνείδηση προβάλλει ως πρωταγωνίστρια στο μεγάλο Ξεσηκωμό για την Απελευθέρωση.

Το Μουσείο της Ιεράς Μονής
Στο Μουσείο της Μονής φυλάσσονται μοναδικά κειμήλια από την Επανάσταση. Ο πολυτιμότερος θησαυρός είναι το Λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821.
Εκθέματα του Μουσείου
Επίσης φυλάσσονται:
- τα όπλα των αγωνιστών,
- τα άμφια του Αρχιεπισκόπου Παλαιών Πατρών Γερμανού, πρωτοστάτη του Αγώνα,
- έγγραφα, χειρόγραφα, έντυπα, εικόνες
- πολύτιμα Ευαγγέλια (όπως της Αικατερίνης Β΄ της Ρωσίας),
- ιερά σκεύη και άμφια (σταυρός, λειψανοθήκες, Άγια Ποτήρια κ.λπ.) ανυπολόγιστης καλλιτεχνικής και εθνικής αξίας.
Παρά τις τόσες πυρπολήσεις και καταστροφές της Μονής, η Ιερά Μονή προσέφερε στον Αγώνα σε έμψυχο και άψυχο υλικό, όσο καμία άλλη. Δίκαια, λοιπόν, αποτελεί σύμβολο ιερό και κιβωτό του νεοελληνισμού.
Σε περίοπτη θέση κοντά στη Μονή, στήθηκε μεγαλόπρεπο το Ηρώο των Αγωνιστών του 1821.
Λείψανα και Ιερά Κειμήλια
Επίσης στην Ιερά Μονή φυλάσσονται λείψανα Aγίων, καθώς και η χαριτόβρυτη κάρα του Αγίου Αλεξίου, του ανθρώπου του Θεού, πολιούχου των Καλαβρύτων, η οποία αποτελεί δωρεά του αυτοκράτορα Μανουήλ Παλαιολόγου.
Βιβλιοθήκη
Στη βιβλιοθήκη της Μονής φυλάσσονται 3000 έντυπα το παλαιότερο των οποίων χρονολογείται από το 1502.
Εορτή και Αδελφότητα
Η Μονή εορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο στη μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Σήμερα στη Μονή εγκαταβιώνει Αδελφότητα Μοναχών υπό την Ηγουμενία του Αρχιμανδρίτου π. Ευσεβίου Σπανού.
Χειμερινή ώρα: 10:00-13:00 και 15:00-16:00 | Θερινή ώρα: 10:00-13:00 και 16:00-17:00
Ηγούμενος: Αρχιμανδρίτης Ευσέβιος Σπανός
Αριθμός μοναχών: 8
Τηλέφωνο: 26920-22363
Επίσημη ιστοσελίδα της Ιεράς Μονής: https://agialavra.gr/
Κάθε χρόνο το βράδυ της 16ης Μαρτίου και ώρα 7:00 μ.μ. ξεκινά η τέλεση ολονύκτιας αγρυπνίας προς τιμήν του Αγίου Αλεξίου του ανθρώπου του Θεού ο οποίος τιμάται ως πολιούχος και προστάτης Άγιος τοων καλαβρύτων. Κατά τη διάρκεια της Ιεράς Αγρυπνίας οι πιστοί έχουν την ευλογία να προσκυνούν την τίμια κάρα του Αγίου η οποία αποθησαυρίζεται στην Μονή.
Εικονική περιήγηση 360° στον προαύλιο χώρο της Μονής


