Λίστα αντικειμένων

Ωστόσο κατά του δύο προηγούμενους αιώνες καταστράφηκε ολοσχερώς από κατακτητές δύο φορές. Την πρώτη, το 1826 από τον Ιμπραήμ, κατά τον Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας, μετά το τέλος της οποίας ανακαινίσθηκε. Τη δεύτερη φορά παραδόθηκε στις φλόγες από τους Γερμανούς κατακτητές, στις 13 Δεκεμβρίου του 1943, κατά την αποφράδα εκείνη ημέρα της καταστροφής των Καλαβρύτων και της ομαδικής εκτέλεσης όλου του άρρενος πληθυσμού της πόλης στο λόφο του Καπή.
Το ρολόι στο αριστερό κωδωνοστάσιό του είναι σταματημένο στην ώρα της ναζιστικής θηριωδίας, ενώ στο δεξί ένα καινούργιο ρολόι μετρά το χρόνο από την απελευθέρωση από τους Γερμανούς και μετά.
Ο Ναός στα χρόνια μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς και το τέλος του εμφυλίου ανακατασκευάστηκε και ανακαινίστηκε πλήρως. Αγιογραφήθηκε την δεκαετία του 1961 και 1980 από δύο Αγιογράφους. Το Ιερό Βήμα έχει αγιογραφηθεί από τον κ. Σπυρίδωνα Ι. Ψαρρό (1961) και ο υπόλοιπος Ιερός Ναός από τον κ. Γεώργιο Χοχλιδάκη (1980).

Ιερά Κειμήλια και Εικόνες
Στον ιστορικό και πολύπαθο αυτό Ναό σήμερα φυλάσσονται αρκετά Κειμήλια και Ιερές Εικόνες και συγκεκριμένα:
- Το Ιερό Ευαγγέλιο από την καταστροφή της 13ης Δεκεμβρίου 1943.
- Η Αιματοβαμμένη Ιερά Σύνοψη, που είχε μαζί του ο τότε εφημέριος π. Παναγιώτης Δημόπουλος (Παπακαλός), ο οποίος εκτελέσθηκε μαζί με το πλήθος στον Λόφο του Καπή.
Λειψανοθήκες
Υπάρχουν δύο λειψανοθήκες:
- Περιέχει τεμάχιο από την Κάρα του Αγίου Κοσμά του Αναργύρου.
- Περιέχει μικρά τεμάχια από τους εξής Αγίους:
- Άγιος Γεώργιος
- Αγία Παρασκευή
- Άγιος Χαράλαμπος
- Άγιος Υπάτιος
- Άγιος Μόδεστος
- Άγιος Παντελεήμων
- Άγιοι Ανάργυροι
Τηλέφωνο: 26920-22204
Email: inkoimiseowtheotokoukalavriton@gmail.com
Στο Ναό τελείται κάθε Κυριακή η Θεία Λειτουργία.
Εικονική περιήγηση 360° στο εσωτερικό του Ναού
Εικονική περιήγηση 360° στο εξωτερικό του Ναού


