Loading...
 Start Page
Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου Σελιανιτίκων
Κλίκ για μεγέθυνση
Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου Σελιανιτίκων
Κατηγορία Ναού (Λειτουργική χρήση): ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ
Υπεύθυνοι Ναού: Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ανδρόνικος Τσαχρίδης
Αρχιερατική περιφέρεια: ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
Κατηγορία Ναού (Παλαιότητα / Ιστορικότητα): Πετρόκτιστος Ναός προ του 1940
Ο Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου βρίσκεται στο χωριό Σελιανίτικα, σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από την πόλη του Αιγίου.

Οι πρώτοι κάτοικοι των Σελιανιτίκων ήρθαν από την ορεινή Σελιάνα (Φελλόη) στα μέσα του 19ου αιώνος, μετά την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό. Στην Σελιάνα υπάρχει παλαιότατος Ναός αφιερωμένος στον Άγιο Βασίλειο. Οι Σελιανίτες ευλαβούνταν πολύ τον Άγιο και έτσι όταν εποίκησαν την νέα κοινότητα των Σελιανιτίκων έχτισαν ναό αφιερωμένο στον Άγιο.
Ο πρώτος ναός της νέας κοινότητας χτίσθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα. Όπως μαρτυρεί και ο Αψβούργος αρχιδούκας της Αυστρίας Ludwig Salvator ο οποίος επισκέφτηκε την περιοχή το 1876, στα Σελιανίτικα υπήρχε εκκλησία του Αγίου Βασιλείου με ξύλινη στέγη και καλαίσθητο γύψινο τέμπλο, στασίδια και γυναικωνίτη. Ο Ναός αυτός υπήρχε παραπλεύρως του σημερινού ναού. Η Αγία Τράπεζα του πρώτου αυτού ναού βρισκόταν εκεί που σήμερα βρίσκεται το ηρώωο στην πλατεία έμπροσθεν της εκκλησίας.



Η ανέγερση του σημερινού Ιερού Ναού ξεκίνησε περίπου το 1928 σε σχέδια του Αρχιτέκτονα Χρήστου Κανελλόπουλου. Το 1934 έγιναν τα εγκαίνια από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, κυρό Θεόκλητο στις 09.12.1934.

Η Αγιογράφηση του Ναού έγινε από τους Κωνσταντίνο Κουντούρη το 1972 και από τον Βασίλειο Γ. Μπρούσαλη τα έτη 1978-1986.

Οι κάτοικοι της περιοχής ευλαβούνται πολύ τον Άγιο Βασίλειο, σύμφωνα δε με μαρτυρίες τους έχουν γίνει αρκετά θαύματα με την χάρη του Αγίου.
Αρχιτεκτονική - Άγια Λείψανα - Κειμήλια
Ο Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου στα Σελιανίτικα Αχαΐας αποτελεί ένα αξιόλογο δείγμα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου, συνδυάζοντας στοιχεία νεοβυζαντινού και παραδοσιακού ρυθμού.
Ο ναός ανήκει στον τύπο της σταυροειδούς βασιλικής με τρούλο, χαρακτηριστικό των νεοβυζαντινών εκκλησιών της εποχής.
Είναι λιθόκτιστος, με το κύριο υλικό να αποτελείται από ανοιχτόχρωμη πέτρα, ενώ υπάρχουν διακοσμητικές λεπτομέρειες από κόκκινο τούβλο, ιδιαίτερα γύρω από τα παράθυρα και τις καμάρες.
Δεσπόζει ένα επιβλητικό καμπαναριό στη μία πλευρά της πρόσοψης, με ρολόι.
Στοιχεία επικοινωνίας και άλλες πληροφορίες
Διεύθυνση: Επί της Παλαιάς Εθνικής Οδού εντός των Σελιανιτίκων
Σταθερό τηλέφωνο εκκλησίας: 26910-72931
Κινητό τηλέφωνο υπεύθυνου Ιερέως (Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Ανδρόνικος, Αρχιερατικός Επίτροπος Συμπολιτείας): 6978036436.

Στον Ναό τελείται καθημερινά η ακολουθία του Εσπερινού. Θεία Λειτουργία τελείται εκτός από τις Κυριακές και όλες τις μεγάλες εορτές Αγίων, Δεσποτικές και Θεομητορικές. Κατά την θερινή περίοδο ο Ιερεύς λειτουργεί κάποιες φορές στον Κοιμητηριακό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος.

Φωτογραφίες

photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
Copyright © 2025 Ιερά Μητρόπολις Καλαβρύτων & Αιγιαλείας